SAAMO Met steun van de Vlaamse Overheid
Nieuwsbrief Energie- en Waterarmoede
en Woonkwaliteit

20|12|2021

SAAMO

SAAMO - Een nieuwe naam voor Samenlevingsopbouw

Samenlevingsopbouw gaat voortaan door het leven als SAAMO. Een zachte naam waar ‘samen’ en ‘maatschappelijk opbouwwerk’ in zit. De nieuwe huisstijl straalt kracht uit. Verbinden en strijden dus, wat ook terugkomt in onze baseline ‘samen uitsluiting aanpakken’.

Een nieuwe naam, een nieuwe stijl, een nieuwe website: we zullen er allemaal nog eventjes aan moeten wennen. Wat er wel hetzelfde blijft? Onze inzet, expertise en goesting. We blijven doen wat we goed doen: samen met en voor mensen in armoede uitsluiting bestrijden.

Deze nieuwsbrief en uw privacy

U merkt het: nieuwe naam, nieuw logo. En nu we toch bezig zijn: ook even orde op zaken wat de privacywetgeving betreft.
Leest u regelmatig onze nieuwsbrief? Prima! Houden zo.
Maar, beste trouwe lezer, dan bent u nu aan zet:
 

Klik hier en bevestig uw inschrijving



Minimale levering aardgas, nu meer dan ooit nodig!

budgetmeterNu er koude winterdagen aankomen en de energieprijzen erg duur zijn, wordt het risico wel heel groot dat vele gezinnen letterlijk in de kou zullen zitten. Wie met aardgas verwarmt en een budgetmeter(functie) heeft, kan in Vlaanderen bij het OCMW de minimale levering aardgas aanvragen. Maar vele klanten zetten de stap niet. SAAMO en het VEKA (Vlaams Energie en Klimaat Agentschap) maakten een flyer om hen aan te sporen naar het OCMW te gaan.

Samen zorgen we ervoor dat de ‘non-take-up’ van de minimale levering aardgas drastisch verkleint. Verspreid deze flyer zodat budgetmeterklanten die met aardgas verwarmen een minimale levering aardgas vragen bij het OCMW.


Volstaan de maatregelen om energiekost te beheersen?

factuurBinnen enkele weken krijgen de eerste klanten de jaarafrekeningen voor energie in de bus. Door de recente prijsstijgingen zullen die extreem hoog zijn. De Vlaamse en federale overheid namen maatregelen om de stijging van de energiefactuur op te vangen. Maar zullen die volstaan? We vrezen het ergste, in het bijzonder voor klanten met een laag (beschikbaar) inkomen.

Maatregelen van de federale regering : focus op lage inkomens

  • Verlenging met 3 maanden van het sociaal tarief voor een uitgebreidere groep (mensen met een verhoogde tegemoetkoming).
  • Eenmalige winterkorting van 80 euro voor wie recht heeft op sociaal tarief.
  • Wie niet in aanmerking komt voor het sociaal tarief, maar moeite heeft om de energiefactuur te betalen, kan bij het OCMW terecht om beroep te doen op het fonds voor gas en elektriciteit : 58 miljoen euro.
  • Er wordt 16 miljoen uitgetrokken voor energieprojecten (bijv. het leasen van energiezuinige toestellen of extra begeleiding bij het renoveren van je woning).
  • Federale heffingen op de energiefactuur worden vanaf 2022 omgevormd tot accijnzen. Accijnzen kunnen dalen bij een prijsstijging en stijgen als de prijs daalt. Dit zou op een jaar de factuur met 30 euro doen dalen.
  • Vanaf 2022 komt er een energienorm, gebaseerd op de prijs van de federale heffingen van begin 2021.

Maatregelen van de Vlaamse regering : korting voor iedereen

  • De kosten voor openbare dienstverplichtingen (bijv. straatverliching) worden éénmalig uit de factuur gehaald. Een besparing van 43 euro per huishouden.
  • De VREG verlaagt de nettarieven, goed voor een prijsverlaging van 7 euro per huishouden.
  • Als enige structurele maatregel wordt de subsidie voor een gasaansluiting bij nieuwbouw afgeschaft (bekostigd via de energiefactuur). Daarmee wordt 34 miljoen uit de energiefactuur gehaald.
     

Heeft het Vlaams klimaatplan mensen in armoede in het vizier?

Volgens onze collega’s van SAAMO Limburg verschenen mensen in armoede niet op de radar bij de opmaak van de bijkomende maatregelen door Vlaamse regering om klimaatopwarming aan te pakken.

Dus kropen ze daar in hun pen voor een opiniestuk in het Belang van Limburg. Want de slogan ‘leave no one behind’ die klimaatbetogers en beleidsmakers meermaals lieten klinken, is in een verdomhoek blijven steken. Maar bijkomende maatregelen zijn uiteraard nodig om de klimaattransitie tot een goed einde te brengen.

Laten we van de klimaattransitie een opportuniteit maken om dit op een sociaal rechtvaardige manier te doen en daarbij dus ook mensen in armoede het nodige duwtje in de rug geven. Lees hier…

Lees "Het Vlaams klimaatplan heeft mensen in armoede niet in het vizier"
 



PS1: Vergeet niet opnieuw in te schrijven voor deze nieuwsbrief.
PS2: Doe het best nu meteen.

 

Klik hier en bevestig uw inschrijving

Verantwoordelijke uitgever:
Ann Van der Wilt | ann.van.der.wilt@saamo.be | 015 20 13 75