Samenlevingsopbouw Met steun van de Vlaamse Overheid
Nieuwsbrief Energie- en Waterarmoede
en Woonkwaliteit

20|10|2021

Minimale levering aardgas, nu meer dan ooit nodig!

budgetmeterDe laatste weken wordt beheerst door de sterke prijsstijgingen van energie, niet in het minst van aardgas. Dat belooft voor deze winter. Het risico wordt nu wel erg groot dat vele gezinnen letterlijk in de kou zullen zitten.

Als men met aardgas verwarmt, kan men bij het OCMW de minimale levering aardgas aanvragen. Samenlevingsopbouw en het VEKA (Vlaams Energie en Klimaat Agentschap) bundelden de krachten en maakten een flyer, bedoeld om deze klanten, aan te sporen naar het OCMW te gaan.

Samen zorgen we ervoor dat de ‘non-take-up’ van de minimale levering aardgas drastisch verkleint.

Verspreid deze flyers zodat mensen, die met aardgas verwarmen, aangespoord worden naar het OCMW te gaan.


Belangrijk: Tijdelijke opschorting van de activatie van prepayment (budgetmeterfunctie)

Wat nu volgt, geldt voor klanten van Fluvius als sociale leverancier met een digitale meter aardgas, waarbij prepayment nog moet geactiveerd worden; en voor klanten waar in de komende weken digitale meters geplaatst worden, in functie van prepayment.

Om technische redenen zal er door Fluvius geen activatie van prepayment in de digitale meters gebeuren van 25 oktober tot en met 29 november. Daarna volgt een geleidelijke inhaalbeweging van 29 november tot en met 13 december.

Maar de garantie op minimale levering aardgas blijft, tijdens de volledige winterperiode (van 1 november 2021 tot en met 31 maart 2022), na toekenning van de minimale levering door het OCMW.

Als activatie niet mogelijk is, komt er een compensatie op de tussentijdse facturen.

Dit mag de klant (die verwarmt met aardgas) er niet van weerhouden om de minimale levering aardgas aan te vragen.
 


Nettarieven niet voor iedereen gelijk

Stefan

Misschien zag je vorige week donderdag Stefan Goemaere (opbouwwerker energiearmoede) in één van de VRT journaals?

Vanuit West-Vlaanderen zette hij de afgelopen 4 jaren zijn tanden in de regionale verschillen van de nettarieven in Vlaanderen, en in het systeem van het ontradingstarief.
Het is niet altijd gemakkelijk om als opbouwwerker te wegen op het beleid, om veranderingen te bewerkstelligen. Volhouden, blijven op dezelfde nagel kloppen, is noodzakelijk. We zijn dan ook blij dat de VRT dit dossier oppikt en er ruim aandacht aan besteedt.

  • Samenlevingsopbouw vraagt dat er in Vlaanderen overal het zelfde nettarief wordt gehanteerd.
  • Daarnaast vraagt Samenlevingsopbouw dat mensen, die noodgedwongen klant worden van de netbeheerder omdat ze door de commerciële leverancier gedropt zijn, tijdelijk aan het sociaal tarief beleverd worden, zodat ze de kans krijgen hun schuld bij hun commerciële leverancier af te betalen.
  • Bovendien vragen we dat alle contracten (sociaal tarief en ontradingstarief) groene contracten zijn.

Lees meer op vrt.be
 
 

Verantwoordelijke uitgever:
Ann Van der Wilt | ann.van.der.wilt@samenlevingsopbouw.be | 015 20 13 75