Samenlevingsopbouw Met steun van de Vlaamse Overheid
Nieuwsflash Energie- en Waterarmoede
en Woonkwaliteit

02|03|2021

Samenlevingsopbouw volgt het energiebeleid op de voet. In deze Nieuwsflash belichten we de impact op energieklanten van de tijdelijke uitbreiding van de groep die sociaal tarief betaalt en van de verlenging van de ‘civiele noodsituatie’.
 


Tijdelijk uitbreiding gerechtigden sociaal tarief

Nog niet meteen te zien op je maandelijkse factuur

De federale regering besloot om het sociaal tarief energie tijdelijk toe te kennen aan personen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming. Dit om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Deze tijdelijke uitbreiding loopt van 1 februari tot en met 31 december 2021. Het sociaal tarief voor elektriciteit en/of aardgas wordt voor de meesten van deze doelgroep automatisch toegepast. De federatie van energieleveranciers (FEBEG) laat weten dat de rechthebbenden even geduld moeten hebben vooraleer ze het ook effectief op de voorschotfactuur zien.

Voor de toepassing van het sociaal tarief worden de leveranciers per kwartaal op de hoogte gebracht van de lijst van alle rechthebbenden. De eerstvolgende keer is dat in april 2021. Dan pas zal de leverancier weten wie de nieuwe rechthebbenden zijn. De betrokken klanten zullen het sociaal tarief dus ten vroegste vanaf mei 2021 op hun energiefactuur zien. De energieleverancier zal het sociaal tarief dan wel retroactief moeten toepassen vanaf 1 februari 2021.
Met andere woorden er komt dan een correctie (bijvoorbeeld op de jaarafrekening) die geldt vanaf februari 2021.

Vlaamse verhoogde premies en andere voordelen voor ‘beschermde afnemers’

Personen met verhoogde tegemoetkoming hebben ook recht op Vlaamse verhoogde premies en andere voordelen ‘beschermde afnemers’.

De beslissing om de doelgroep sociaal tarief uit te breiden is een beslissing van de federale regering en heeft ook gevolgen voor het Vlaams sociaal energiebeleid. Woensdag 24/02/2021 bevestigde Vlaams minister van energie Zuhal Demir in de commissie Energie van het Vlaams Parlement dat de uitgebreidere doelgroep sociaal tarief ook recht heeft op de verhoogde premies en tegemoetkomingen voor beschermde afnemers.

Concreet betekent dit dat iedereen met verhoogde tegemoetkoming (diegenen van wie het nummer op de mutualiteitsklever eindigt op een 1) tot eind dit jaar recht heeft op:

Daarnaast blijven ze natuurlijk recht hebben:


Geen afsluiting van energie tot 26 juni 2021

Ten gevolge van de coronacrisis besliste de Vlaamse regering de ‘civiele noodsituatie’ te verlengen tot 26 juni 2021. Gedurende deze periode mag Fluvius niemand afsluiten van energie.

Wat mag nog wel:

  • de 10A uit de budgetmeter(functie) halen
  • de budgetmeterfunctie activeren
  • digitale meters plaatsen en de budgetmeterfunctie activeren bij klanten van de netbeheerder
  • afsluiten in het kader van onveiligheid

Meer info

Verantwoordelijke uitgever:
Ann Van der Wilt | ann.van.der.wilt@samenlevingsopbouw.be | 015 20 13 75