Samenlevingsopbouw Met steun van de Vlaamse Overheid
Nieuwsflash Energie- en Waterarmoede
en Woonkwaliteit

08|12|2020

Groep die recht heeft op het sociaal tarief wordt tijdelijk uitgebreid, naar aanleiding van de coronacrisis

U zal het in de pers vernomen hebben … vanaf 1 februari tot eind 2021 wordt het sociaal tarief gevoelig uitgebreid naar alle mensen die recht hebben op een ‘verhoogde tegemoetkoming’.

Armoede- en middenveldorganisaties ijveren al lang voor een aanpassing van de toekenning van het sociaal tarief. In de herfstvakantie had Samenlevingsopbouw hierover nog een constructief overleg met de federale minister Tinne Van der Straeten. We hebben opnieuw het probleem aangekaart dat het sociaal tarief nu vooral wordt toegekend op basis van de herkomst van het inkomen en niet op basis van de hoogte van het inkomen. Dit vraagt op termijn het herdenken van het systeem van toekenning.

VRT journaal Opbouwwerker Stefan Goemaere vond een dame in De Panne bereid om te getuigen in het VRT-journaal van 8 december. Zij huurt huishoudtoestellen via het project Papillon en heeft een verhoogde tegemoetkoming, maar nog geen sociaal tarief. Stefan berekende dat met de nieuwe maatregel haar jaarlijkse elektriciteitsfactuur van 425 euro met 251 euro zal verminderen. Haar gasfactuur van 383 euro vermindert met 286 euro. Voor mensen met een laag inkomen zijn dit aanzienlijke bedragen.

Wij zijn blij met de geplande uitbreiding, ook al is dit een tijdelijke maatregel in het kader van de coronacrisis. De beleidsmaatregel beantwoordt aan een acute nood bij zwakke energieklanten en zal hen meer financiële ademruimte geven.

Het verheugt ons ook dat de minister wil streven naar een meer structurele oplossing. De uitbreiding van het sociaal energietarief is al lang een beleidsaanbeveling van Samenlevingsopbouw.
Samenlevingsopbouw blijft dan ook graag een partner die constructief wil nadenken over mogelijke alternatieven.

Meer info


Samen voor een warme winter

Aardgasbudgetmeter Nu de koude zich laat voelen, in deze coronatijd, is het zeker gepast de minimale levering aardgas opnieuw onder de aandacht te brengen.

Van 1 november 2020 tot 31 maart 2021 kunnen gezinnen met een aardgas-budgetmeter, die verwarmen met aardgas, aankloppen bij het OCMW voor een financiële tussenkomst. Vorig jaar ontving slechts 20% van het totaal aantal budgetmeterklanten in Vlaanderen de minimale levering aardgas. Dat kan dus beter en daarom lanceren onze energiewerkers ook dit jaar de oproep om mensen te informeren en aan te sporen om een aanvraag te doen bij het OCMW.

Campagne minimale levering aardgas

De jaarlijks terugkerende periode voor mogelijke toekenning van de minimale levering aardgas loopt van 1 november 2020 tot en met 31 maart 2021. In die periode kunnen gezinnen met een aardgas-budgetmeter, die met aardgas verwarmen, aankloppen bij het OCMW voor een financiële tussenkomst. Vorige winter ontvingen 5.277 klanten in Vlaanderen de minimale levering. Dat is slechts 20% van het totaal aantal Vlaamse aardgas-budgetmeterklanten. Dat kan beter.

Jij kan daarbij helpen door de oproep te delen en mensen gericht aan te spreken. Dank voor jouw medewerking!

Oproep

Print en verspreid onderstaande flyer (beschikbaar in 3 talen) bij mensen met een aardgas-budgetmeter, die met aardgas verwarmen, en spoor hen aan om de minimale levering aan te vragen bij het OCMW. Publiceer de tekst in je nieuwsbrief, buurtkrant of een andere publicatie die ook bij deze mensen terecht komt.

Meer info

BELANGRIJK: Fluvius mag GEEN elektriciteit en gas afsluiten van 1 december tot en met 28 februari.
 

Verantwoordelijke uitgever:
Ann Van der Wilt | ann.van.der.wilt@samenlevingsopbouw.be | 015 20 13 75