Samenlevingsopbouw Met steun van de Vlaamse Overheid
Nieuwsbrief Energie- en Waterarmoede
en Woonkwaliteit

05|04|2019

Volkshuisvesting Willebroek zet woonmeter in bij huurders

Afgelopen maandag kondigde minister voor Energie Lydia Peeters aan dat ze via de energiescans 9.750 woonmeters bij maatschappelijk kwetsbare gezinnen zal verspreiden. Inmiddels zijn er via onze groepsaankoop al heel wat organisaties aan de slag met de woonmeter. Zo ook SHM Volkshuisvesting Willebroek.

Het verhaal van huurster Brigitte

"De woonmeter is een ideaal instrument om huurders bewust te leren omgaan met energie, het helpt hen bij vocht en schimmel en het verhoogt het comfortgevoel.  Door correct te verluchten en correct te verwarmen kan de huurder bovendien heel wat geld besparen.  De tips worden uitgelegd aan de hand van tekeningen.  Daardoor is de woonmeter ook perfect inzetbaar bij gezinnen die het Nederlands minder goed begrijpen" aldus Ben Foqué van de sociale dienst.

Volkshuisvesting Willebroek wil binnen twee jaar al haar 1.275 verhuurde woningen voorzien van een woonmeter.

Brigitte Uyttendaele was één van de eerste bewoners die eind 2018 een woonmeter van Volkshuisvesting kreeg. We gingen onlangs bij haar op bezoek en polsten naar het gebruik van de woonmeter.

Brigitte Uyttendaele

“Ik kijk regelmatig naar de woonmeter. Als ik merk dat de luchtvochtigheid te hoog staat, de waarde is dan hoger dan 60%, zet ik een raam open.”, zegt Brigitte. “Ik merk dat ik extra moet verluchten als ik mijn was laat drogen. Als ik hem ’s avonds ophang, dan zie je ’s morgens een serieus verschil op de meter.”

Brigitte legt ons ook graag uit hoe de woonmeter werkt. “Het staat er eigenlijk allemaal op. Als je binnen bent, dan zet je best de temperatuur op 20°. Als je weggaat, zet je hem best op 15°. Dat moet je ook doen als je gaat slapen. Ik doe dat zelf ook zo. Je moet ’s morgens en ’s avonds verluchten. Ik zet meestal ’s morgens het raam open. Daarna staat de meter terug goed.
Ik moet ook extra verluchten als de poetsvrouw aan het kuisen of aan het strijken is, als ik aan het koken ben of als ik in bad ga.”

Op de vraag of de woonmeter Brigitte bewuster maakt, antwoordt ze positief. “Ik had nog nooit van een woonmeter gehoord. Ik wist wel dat ik moest verluchten, maar niet wanneer. Nu let ik er bewust op. Ik kan het aan iedereen aanraden.”

De acties om de woonmeter te verdelen bij de gezinnen zijn volop bezig.  Zowel professionelen als de gezinnen reageren enthousiast.  Een rondvraag maakte duidelijk dat er heel wat creativiteit op het terrein aanwezig is. De woonmeter wordt bij verschillende doelgroepen ingezet. 

Zoek je nog inspiratie?  Hier vind je enkele boeiende praktijkvoorbeelden.
 


Samenlevingsopbouw presenteert ‘Je praktische gids in de aanpak van energiearmoede’

Samenlevingsopbouw ontwikkelde een brochure om lokaal uw beleid rond energiearmoede vorm te geven en concreet aan de slag te gaan. Het gaat om een praktische gids die u meeneemt in probleemdetectie, bestaande instrumenten, frisse ideeën, de grote middelen ...

De brochure viel de afgelopen weken bij heel wat lokale bestuurders en hulpverleners in de bus. Lees meer op www.energiearmoedebeleid.be.

Of neem deel aan de VVSG Energie- en Klimaatdag op 3 mei en schrijf je in voor onze werkwinkel - Lokaal werken aan energiearmoede - blok 5 - 14u30-15u20
 


Kwaliteitsvol wonen op de private huurmarkt: niets doen is geen optie!

Een inspiratiemoment met kleinschalige vernieuwende projecten – 14 mei 2019

Samenlevingsopbouw Antwerpen provincie presenteert op dit inspiratiemoment twee projecten. “Goed Plan” ondersteunt verhuurders op de private huurmarkt bij noodzakelijke renovaties. “Klein en Goed Wonen in Herentals” realiseert een kamerreglement samen met verhuurders, het lokaal bestuur, woon- en welzijnspartners én de mensen die in de kamers wonen.

Lokale besturen, OCMW’s, woonactoren … gaan die dag ook naar huis met een aantal aanbevelingen voor de verbetering van de woonkwaliteit in het onderste segment van de huurmarkt. Interesse? Van harte welkom!

Programma en inschrijving vind je hier
 


Vlaams rollend noodkoopfonds
Oproep aan de lokale besturen

Samenlevingsopbouw was mede-initiatiefnemer en partner in het succesvolle Gentse renovatieproject ‘Dampoort KnapT OP!’, een wijkrenovatieproject voor noodkopers/noodeigenaars.

Het OCMW van Gent zette een rollend fonds op en voorziet een voorfinanciering van 30.000 euro. De deelnemers betalen die later terug, bij ‘vervreemding’ van de woning. Partners uit het middenveld zorgen voor een totaalpakket aan renovatiebegeleiding en sociale begeleiding.

Na drie jaar lobbywerk is de Vlaamse Regering nu ook op weg om het pilootproject ‘Dampoort KnapT OP!’ (DKO) op Vlaamse schaal uit te rollen. Op tafel ligt een Vlaams rollend noodkoopfonds van 12,5 miljoen euro. De opstart van het fonds zal resulteren in een reeks projectoproepen, waarop lokale besturen met hun partners kunnen indienen.

Samenlevingsopbouw was mede-initiatiefnemer en partner in het succesvolle Gentse renovatieproject ‘Dampoort KnapT OP!’, een wijkrenovatieproject voor noodkopers/noodeigenaars. Zij beschikken wel over een eigen woning maar hebben niet de middelen om die te renoveren.

Het OCMW van Gent zette een rollend fonds op en voorziet een voorfinanciering van 30.000 euro. De deelnemers betalen die later terug, bij ‘vervreemding’ van de woning. Dit alternatief voor het traditionele premiebeleid heet ‘subsidieretentie’. Partners uit het middenveld zorgen voor een totaalpakket aan renovatiebegeleiding en sociale begeleiding. Zo speelt het project in op een hele reeks kleine of grote problemen, die met de nadelige woonsituatie van de gezinnen samenvallen.

Sinds de opstart van het pilootproject begin 2015 gaat het snel. Er volgden nieuwe pilootprojecten in Gent en projecten in Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen. Diverse overheden kondigden aan structureel middelen in te zetten. Er is vandaag sprake van een rollend fonds bij de Provincie Vlaams-Brabant (opgestart in 2018), in Gent (bestuursakkoord) en op Vlaams niveau (een projectoproep in het kader van het ‘Energieplan 2021-2030’).

Wat is er op til?

Na drie jaar lobbywerk is de Vlaamse Regering nu ook op weg om het pilootproject ‘Dampoort KnapT OP!’ (DKO) op Vlaamse schaal uit te rollen. Op tafel ligt een Vlaams rollend noodkoopfonds van 12,5 miljoen euro. Hiervoor wordt het energiebesluit gewijzigd.

De opstart van het fonds zal resulteren in een reeks projectoproepen, waarop lokale besturen met hun partners kunnen indienen.

Hoe werkt de oproep?

De call richt zich naar OCMW’s en kent steun onder de vorm van een renteloze kredietlijn toe. Via de energiehuizen kunnen deze middelen eveneens onder de vorm van renteloze leningen besteed worden aan investeringen (max. 25.000 euro per woning met een maximum van 900.000 euro per cluster van woningen), waarmee een voldoende schaalgrootte wordt gerealiseerd. Het vermijdt wel dat 1 enkel project een overdreven aandeel van de middelen opsoupeert. De beoogde woningen van een project bevinden zich allemaal op het grondgebied van de gemeente(n) waarvoor het OCMW of de samenwerkende OCMW’s bevoegd zijn. In geval twee of meer OCMW’s samenwerken, duiden zij een OCMW-lastnemer aan die het project coördineert en de eindverantwoordelijk draagt. Het OCMW verstrekt deze leningen en is derhalve de schuldeiser. Voor het beheer wordt beroep gedaan op de lokale energiehuizen.

Elk partnerschap moet bouwtechnische en sociale begeleiding voorzien. Al voorziet de oproep hiervoor geen middelen.  

Samenlevingsopbouw staat helemaal klaar om partner te zijn en onze ervaring en expertise te delen.

Naar de bron


Verantwoordelijke uitgever:
Ann Van der Wilt | ann.van.der.wilt@samenlevingsopbouw.be | 015 20 13 75