Samenlevingsopbouw Met steun van de Vlaamse Overheid
Nieuwsflash Energie- en Waterarmoede
en Woonkwaliteit

01|04|2019

Minister Lydia Peeters verdeelt 9.750 woonmeters bij maatschappelijk kwetsbare gezinnen

woonmeter

Samenlevingsopbouw ontwierp enige tijd geleden een zogenoemde ‘woonmeter’ voor maatschappelijk kwetsbare gezinnen. Het gaat om een thermohygrometer aangevuld met eenvoudige icoontjes die aangeven hoe je de luchtvochtigheid en het wooncomfort eenvoudig kan verbeteren. Via een groepsaankoop voor lokale besturen, sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren verdeelden we zo’n 8.700 woonmeters bij kwetsbare gezinnen. Met succes. Door het huis vaker te verluchten of de temperatuur constant te houden,  verlagen bewoners hun energiefactuur en verbeteren zij hun wooncomfort.  Vlaams minister van Energie Lydia Peeters gaat nog eens 9.750 woonmeters verdelen via de energiescans. “Door de temperatuur en de luchtvochtigheid zichtbaar te maken, passen mensen sneller hun gedrag aan. De woonmeter is daardoor een eenvoudig, goedkoop maar zeer doeltreffend instrument in de strijd tegen energiearmoede.”

De woonmeter als instrument tegen energiearmoede

De woonmeter is een thermo- en hygrometer omkaderd met vier vuistregels voor correct verwarmen en verluchten. De woonmeter leert je om bewust om te gaan met energie, het helpt je bij vocht en schimmel en het verhoogt het comfortgevoel. De woonmeter is ontworpen voor maatschappelijk kwetsbare gezinnen, maar is voor iedereen zinvol. De icoontjes tonen hoe je de woonmeter correct gebruikt zodat ook mensen die moeilijk Nederlands lezen of schrijven ermee aan de slag kunnen.

Sandra Claes uit Turnhout gebruikt de woonmeter. “Toen ik de woonmeter ontving, nam ik meteen de proef op de som. Ik zette de woonmeter in mijn slaapkamer. ’s Morgens werd ik wakker bij een temperatuur van 4°C en met 80% luchtvochtigheid. Daar schrok ik toch van. En het doet me beseffen dat ik op zoek moet naar een gezondere woning.” Sandra heeft nog geen betere woning gevonden, maar intussen gaat ze wel met de vuistregels van de woonmeter aan de slag. 

Eenvoudig en niet duur hulpmiddel met groot resultaat

Via een eenmalige groepsaankoop verspreidde Samenlevingsopbouw maar liefst 8.691 woonmeters bij lokale besturen, huisvestingsmaatschappijen en sociaal verhuurkantoren. Dat succes wijst op een duidelijke vraag naar een eenvoudig instrument om met kwetsbare groepen aan de slag te gaan. Samenlevingsopbouw is dan ook erg tevreden dat minister van Energie, Lydia Peeters voor de verdere verspreiding van de woonmeter gaat. Maar liefst 9.750 woonmeters komen via de energiescans bij kwetsbare groepen terecht.

woonmeter

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “De woonmeters hebben al hun nut bewezen. Daarom hebben wij beslist om ze als onderdeel van energiescans aan te bieden. Naast een spaardouchekop, radiatorfolie of buisisolatie, kan voortaan ook een woonmeter worden geplaatst als energiebesparende maatregel.”

Ook huisvestingsmaatschappij Hacosi in Hasselt gaat met de woonmeter aan de slag. Dominique Vrancken, directeur van Hacosi: “Als we merken dat huurders problemen melden over schimmel, gaat een technisch medewerker langs. Naast het analyseren van de kwaliteit van de woning, zetten we de woonmeter in om te werken aan correct verwarmen en verluchten. De woonmeter is visueel en eenvoudig, waardoor het voor ons makkelijker wordt om met de bewoners in gesprek te gaan”.

De strijd tegen energiearmoede is nog lang niet gestreden

Bij maar liefst bij 21% van de huishoudens is een vorm van energiearmoede aanwezig. Dat meldt de Koning Boudewijnstichting in zijn jaarlijkse barometer ‘energiearmoede’. De woonmeter is een goed instrument om energiearmoede aan te pakken, maar er is meer nodig. De strijd is nog lang niet gestreden. Nog te veel gezinnen wonen in woningen van slechte kwaliteit waardoor energiefacturen hoog oplopen. Wij danken de minister voor de verspreiding van de woonmeters. Maar we vragen haar om te blijven investeren in de aanpak van energiearmoede.

 


Verantwoordelijke uitgever:
Ann Van der Wilt | ann.van.der.wilt@samenlevingsopbouw.be | 015 20 13 75