Samenlevingsopbouw Met steun van de Vlaamse Overheid
Nieuwsflash Energie- en Waterarmoede
en Woonkwaliteit

18|02|2019

Sterk opbouwwerk leidt tot bevriezing sociaal energietarief

Ongeveer 400.000 gezinnen betalen een lager tarief voor elektriciteit en 250.000 gezinnen voor aardgas, het zogenaamde sociaal tarief.

Stefan Goemaere, opbouwwerker in het project 'energiearmoede in de Westhoek' van Samenlevingsopbouw, ontdekte een onaanvaardbare stijging van het sociaal tarief sinds februari: 22% voor elektriciteit en met 28% voor aardgas.

Met een tweet op 7 februari wees Stefan op de stijging en het feit dat nogal wat mensen onaangenaam verrast zullen zijn. Hij riep Samenlevingsopbouw, het Netwerk tegen Armoede, de VVSG, FEBEC, de CREG en de VREG op om de rechthebbenden te verwittigen.

VVSG pikte deze tweet op en de bal ging aan het rollen ...

Zaterdagochtend vond je Stefan in Het Nieuwsblad. In geen tijd stond het bericht op alle sites van kranten en de VRT. 's Maandags volgde ook De Morgen. Ook politiek kwam er beweging.

Afgelopen vrijdag besliste de federale regering dan dat ze de stijging ongedaan maakt. Vanaf 1 februari wordt voor 6 maanden het sociaal tarief bevroren, met behoud van de tarieven die sinds 1 augustus 2018 van toepassing zijn. De overheid betaalt de verhoging uit het Verwarmingsfonds, zo'n 13 miljoen euro. Op die manier vermijdt de regering een forse stijging van het sociaal tarief. Ze vraagt de CREG ook om de huidige berekeningswijze te bekijken, zodat forse stijgingen in de toekomst vermeden worden.

Verantwoordelijke uitgever:
Ann Van der Wilt | ann.van.der.wilt@samenlevingsopbouw.be | 015 20 13 75