Tienduizenden mensen op straat voor het klimaat, discussies over grootscheepse woningrenovaties, sociale tarieven die even niet langer sociaal leken ... er beweegt wel wat op het vlak van milieu, klimaat, energie. Maar nog niet genoeg. En zeker niet voor de meest kwetsbare groepen in de samenleving. Er is nog werk aan de winkel. Ook op lokaal niveau. Voelt u zich aangesproken? Wil u een betere dienst- en hulpverlening opzetten om energiearmoede aan te pakken? Dan is onze 'praktische gids in de aanpak van energiearmoede' bij u in goede handen.

Waarom deze brochure?

Samenlevingsopbouw zet al jaren in op de strijd tegen energie- en waterarmoede en we linken die ook aan woonkwaliteit. Want er zijn nog te veel gezinnen die hun facturen niet of nauwelijks kunnen betalen. En heel wat maatschappelijk kwetsbare gezinnen wonen bovendien in energieverslindende huizen. Het gevolg is dat de energiekosten soms onverwacht hoog oplopen. Dit werkt energieonzekerheid en vervolgens energiearmoede in de hand. Samen met u willen we daar wat aan doen. Want lokale besturen hebben heel wat troeven in handen.

Innoveren en Inspireren

Vanuit onze samenwerking met lokale besturen werkte Samenlevingsopbouw een praktische gids uit die u meeneemt in probleemdetectie, bestaande instrumenten, frisse ideeën, de grote middelen .... Beleid maken staat voorop maar ook concrete acties komen aan bod.
Daarnaast vindt u 5 steekkaarten waar u en/of uw medewerkers actief mee aan de slag kunnen.


Je praktische gids in aanpak van energiearmoede
[download de folder als PDF]   [download de tekst in Word formaat]

 

     Steekkaart 'Instrumentarium: Besparen op je energiefactuur' & 'Renoveren en isoleren' [download PDF]
 

Steekkaart 'Stappenplan bij laag, gemiddeld en hoog verbruik' & 'Gemiddeld energieverbruik op jaarbasis*' [download PDF]

* Het zetduiveltje sloeg toe. Bij het gemiddeld verbruik/gas/kleine verbruiker staat foutief 2 2326 kWh. Dat moet 2326 kWh zijn.

 

Steekkaart 'Stappenplan bij laag, gemiddeld en hoog waterverbruik' & 'Met de lokale adviescommissie water aan de slag' [download PDF]

Link: Portaal LAC Water

 

Steekkaart 'Korte checklist voor energiesituatie en woningkwaliteit' [download PDF]

 

Steekkaart 'Sterke praktijk! Energiedienstverlening in OCMW Herselt' [download PDF]

Link: Inspiratie voor professionelen: praktijkvoorbeeld Herselt

Hulp nodig?

Wenst u een gesprek over uw energiearmoedebeleid, uw instrumenten of een concreet project? Of gaat u liever een traject met ons aan? Aarzel niet ons te contacteren. Samenlevingsopbouw staat voor u klaar. U vindt ons trouwens ook op de VVSG Energie- en Klimaatdag op 3 mei in Oostende met een werkwinkel over deze folder. (Lokaal werken aan energiearmoede - blok 5 - 14u30-15u20)

Graag meer folders en/of steekkaarten?

De steekkaarten kan u zelf naar believen afdrukken. Omwille van het formaat is dat bij de brochure minder evident. Wenst u materiaal te bestellen, graag een mailtje naar bram.mylemans@samenlevingsopbouw.be. Let wel: dit materiaal is bedoeld voor professionals, niet voor burgers/cliënten.

Gaat u met dit materiaal aan de slag en heeft u vragen, opmerkingen, feedback? Dan horen we het graag!